Зарежда Събития

« Всички Събития

ОТКРИВАНЕ на “Розариумът” + фестивал и изложба: “В чест на билките и децата”

1 юни - 2 юни

Присъединете се към уникално събитие, посветено на магията на билките, красотата на българската роза и радостта на децата!

На 1 и 2 юни 2024 г. ОТКРИВАМЕ официално “Розариум-Билкариум” и ще се проведе фестивал и изложба “В чест на билките и децата”. Очаквайте два дни, изпълнени с вдъхновяващи изживявания, фолклорна програма, кулинарни изкушения и множество дейности за деца и възрастни.

Кметът на община Ветрино Д-р Димитър Димитров, кметът на Неофит Рилски Петър Николов,  изпълнителен директор на Исторически парк Ивелин Михайлов и домакинът Цветомир Цонев ще ОТКРИЯТ официално единствен по рода си дом на розите и билките “Розариум-Билкариум”.

 


 

 


Фестивала ще включва образователна, кулинарна, изложбена, развлекателна, търговска и занимателна част с работилнички специално за семейства с деца.

 

В развлекателната част са предвидени:

 • Фолклорна програма
 • Тракийски спектакъл
 • Дефиле на Тракийски Царе и Амазонки с бижута уникати в антични одежди
 • Дефиле с представяне на автентични носии.

 

 


В работилниците за деца са предвидени:

 • “Рисуване на камъчета” с Дромихет
 • “Шумящи соли за вана” с Кина Илиева
 • Изработване на глинени маски на Цар Терес I
 • Засаждане на билково семенце в чашка
 • Апликация и рисунка на билка
 • Демонстрация и възможност за участие в процеса на увековечаване на истинско листо от роза Дамасцена с майстор Васко
 • Организирани игри и забавления през деня

 

 


 В изложбената част:

 • Ще видите за ПЪРВИ ПЪТ В СВЕТА изложба на над 50 вида билки, позлатени с 24 каратово злато: “Златните билки на българия”
 • Ще се потопите в детска изложба на рисунки от Национален Художествен Конкурс ”Билките оживяват чрез децата
 • Ще разгледате изложба на колекция от стари книги “Здраве, билки и семейна здравна култура
 • Ще можете да пробвате и да закупите българско бижу-уникат от новата колекцията “Златните билки на българия” за Вас и Ваши любими хора;

 

 


 

В кулинарната част с Шеф Стоян Димитров, CRAZY CAKE” и храните от Исторически Парк  ще можете да опитате:

 • Пърленки с билки;
 • Боб по стара рецепта;
 • Бутикови лакомства БЕЗ ЗАХАР;

 


Образователна част на фестивала:

 • Представяне на детска книжка “Баба Мравка и лечебните билки” от Галена Върбева
 • Представяне “Предприемачество за всяка възраст”
 • Беседа За здраве и билки” – Светла Касабова

 

 

 

 


Специални гости:

 

Кмет на Община Ветрино
Д-р Димитър Колев Димитров
/официален гост/

Роден на 28 юни 1969 г. във с.Ветрино.
Основно образование – СОУ “Христо Ботев” с.Ветрино.
Средно образование – Професионална гимназия по ветеринарна медицина
“Проф. д-р Георги Павлов” гр. Добрич.
Висше образование – Тракийски Университет Ст.Загора.
По професия Димитър Димитров е ветеринарен лекар.
Владее руски, английски и немски. Семеен с две деца

 

Кмет на село Неофит Рилски
Петър Николов
/официален гост/

 

 

Изпълнителен директор на “Исторически парк”
Ивелин Михайлов
/официален гост/

Основателят на Исторически парк Ивелин Михайлов е на 45 години, роден е в Горна Оряховица. Занимава се активно с предприемачество от 2003 година. Баща на четири деца. Идеята за създаването на Историческия парк е негова и се е родила през 2011 година. Основната цел е с проекта да промени начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време цели да създаде перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Михайлов е категоричен, че всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а самият той е повече от щастлив от този факт.

 

Домакини:

Цветомир Цонев
и Светла Касабова

Те създават българската марка за уникални авторски произведения покрити с 24 Карата злато от истински растения „Магията на българската роза“. В търсене на истории свързани с розата – първото цвете, с което започва, той открива че освен красотата, предците ни отлично са използвали и нейните лечебни свойства. Така нарства интересът му към лечебните растения, и знанието, което за предците ни е било ежедневие. В днешния момент, той увековечава красотата на живите билки с покритие от 24 карата злато.

Тя е любител на билките и красотата в природата. Още от малка започва да приема традициите за лекуване с билки от по-възрастните хора в рода си. В последствие решава да вдъхновява съвременните хора да се обръщат по-скоро към билките, отколкото към съвременната медицина. В семейство й вярват, че билките са едни добри духове, които помагат. От доста време насам помага на хората да подбират точните билки в точните пропорции за техните проблеми и заболявания. Изследва нашите древни философии за лечение, завещани ни от предците, че “не бива да се заемаме с лечението на очите отделно от главата, тъй не бива да се заемаме с лечението на тялото отделно от душата.”

Изложители и лектори:

 

Колеж по Предприемачество

Специално за откриването на Розариум-Билкариума и в чест на Деня на детето, от Колежа по Предприемачество ще ни представят образователните си програми за създаване и развитие на успешни предприемачески инициативи.

Обученията са изцяло практически насочени, и имат за цел да помагат на обучаващите се в създаването и/ли развитието на техни успешни предприемачески инициативи още по време на обучението им в Колежа.

Освен държавно регламентираната им колежанска програма, организират Училище и Състезание по Предприемачество за деца и юноши, курс по Семейно предприемачество, курсове по личностно развитие, и много други ценни за търсещите и мислещите хора обучения, за които представителите на Колежа ще ни разкажат както в презентационната част на събитието, така и през двата дена на щанда си в изложбената част.

 

Валентин Стоянов

 

Хербалкан е ателие за бутикови, натурални билкови елексири, които поддържат здравето, променят ежедневието, връщат усмивки, понякога променят и животи… Валентин Стоянов организира курсове и семинари по билкарство от 1995 г, където учи хората по разпознаване, бране, обработка и използване на българските билки. Завършил Английски колеж по практическа хомеопатия – Лондон /Practical Homeopathy College- Quant medicine/. Билковите екстракти се произвеждат в малки партиди по стари рецепти, със съвременните познания, постигайки максимално съдържание на активни вещества и уникално действие на продуктите. Диворастящите билки са набрани лично, в екологично чист, планински район- в полите на връх Ком. Това е специално място, където по билото на Стара планина започва енергийният път Ком- Емине.

 

 

Венера и Добромир Станкови “КIBELA NATURALS”

 

KIBELA naturals е естественото развитие на нашата любов към растенията и земеделието. Семейството ни има дългогодишен опит в растениевъдството с установени традиции в биологичното и устойчиво земеделие. Високо ценим живителната сила на посевите и нашата цел е да я превърнем в извор на естествена красота. Адаптивността и мистичната мъдрост, присъщи на природата, са източник на вдъхновение за ценностите на KIBELA naturals- цялостен подход към духа и тялото, допринасящ за постигането на здравсловен живот и вътрешно равновесие. KIBELA naturals е усещане за чистота и красота, вътрешна енергия, получена от етично подбрани натурални съставки и ароматни етерични масла. Нашият бранд означава нещо повече от чиста козметика- той допринася за извисяване на духа и подобряването на здравословното състояние

 

 

Пламен Калинов “Арониада – Агро” ЕООД

 

“Ние използваме само биологично отгледани, здрави и пресни плодове арония за производството на нашия сок, които е студено пресован и пастьоризиран без никакви добавки, с цел да запазим в най-голяма степен богатия биохимичен състав на плодовете Арония в крайния продукт.

Основана през 1995г, а от 2002г. компанията развива отглеждане на Биологични насаждения от арония и произвежда Биологични сокове от пресни плодове арония, Биологични Естествени витаминозни нискоалкохолни напитки от арония, Биологични сушени плодове арония, Биологичен оцет от арония и др.

Арониада – Агро ЕООД притежава европейски (EU) и японски (JAS) сертификати за био производство.

 

Майстор Александър Атанасов

Завършил е един от най-престижните обучения по класическа римска мозайка при проф. Елиза Симони, гр.Равена, Италия Майсторски клас”. Ще показва през двата дни “тайни на изящната мозайка” и всеки желаещ ще може да се включи на място и да чиракува.

 

 

Славян Стоянов


Славян Стоянов е художник. От 2010 г. участва в археологически проучвания, касаещи праисторическата и антична епохи. От това, което откриват като мотиви по керамиката, се заражда интересът му към българската везбена традиция. Забелязва, че сред мотивите, които се ползват по антропоморфни съдове, идолни пластики и керамика с битово и сакрално приложение, присъстват такива, които са идентични с мотиви, присъстващи и по народните ни облекла. През годините издава поредица от книги, посветени на семантиката и предназначението на мотивите в българската везбена орнаментика. Заедно със съпругата си създават проекта „История в шевици“, който се превръща във фондация, под чиято егида се появява и „Национален Фестивал на Шевицата“. А заедно с екипа от съмишленици се превръщат в едно мотивиращо съвременните българи движение на завръщане към корена.

И екип

Ивелина Иванова
Аз съм посланник на Живота и го обичам толкова много, че цялото ми същество копнее всички хора да живеят в Живота. Радвам се на изобилието което ни заобикаля, птички, тревички, различни животинки, всичко ни е подарено и ние трябва само да се наслаждаваме на него.

 

Десислава Кунева
Аз съм Десислава Кунева и съм биопроизводител от град Шумен. През 2009г. наследих 33 дка земеделска земя. Създадох две градини с трайни насаждения – орехи и шипки, които се намират в шуменското село Панайот Волово.
След реализирането на проект по мярката за млад фермер по Програмата за развитие на селските райони се насочих и към биологичното производство.
Държа изключително много на чистата продукция пред отглеждането на насажденията, използвайки химични препарати, въпреки че биха ми донесли по-голямо количество продукция.


ПРОГРАМА:

1-ви юни (11:00-21:00ч) – Първи ден

11:00 – 11:45ч Тържествено откриване
Водосвет и рязане на лента
Приветствени думи, питка с мед и шарена сол

11:45 – 12:00 ч. – В 4-та градина: Наричане + програма ДГ”Васил Левски” Ветрино.
12:00 – 12:30 ч. – В 4-та градина: Дефиле с представяне на автентични носии.
13:00 – 13:30 ч. – В 4-та градина: Фолклорна програма.
13:30 – 14:00 ч. – В 4-та градина: Представяне на детската книжка “Баба Мравка и лечебните билки” от Галена Върбева и изложба на рисунки от Националния художествен конкурс “Билките оживяват чрез децата“.
14:00 – 14:30 ч. – В изложбена зала: Представяне на единствената в света изложба на над 50 вида позлатени билки “Златните билки на България” и изложба от колекцията стари книги “Здраве, билки и семейна здравна култура“.
14:30 – 15:00 ч. – Във 2-ра градина: Демонстрация и работилница за участие в процеса на увековечаване на истинско листо от роза Дамасцена с майстора Васко.
15:00 – 15:30 ч. – В изложбена зала: Представяне “Предприемачество за всяка възраст” от Колеж по предприемачество, гр. Варна.
15:30 – 16:00 ч. – В 4-та градина: Демонстрация засилване на имунитета в семейството.
16:00 – 16:30 ч. – В 4-та градина: Повторно представяне на детската книжка “Баба Мравка и лечебните билки” от Галена Върбева и изложба на рисунки от Националния художествен конкурс “Билките оживяват чрез децата“.

 

Детски работилници и игри (12:00 – 18:00ч.) – В 3-та градина
 • “Рисуване на камъчета” с Дромихет
 • “Шумящи соли за вана” с Кина Илиева
 • Изработване на глинени маски на Цар Терес I
 • Засаждане на билково семенце в чашка
 • Апликация и рисунка на билка
 • Демонстрация и възможност за участие в процеса на увековечаване на истинско листо от роза Дамасцена с майстора Васко
 • Организирани игри и забавления през деня

 

Вечерна програма (В 4-та градина):

19:00 – 19:30 – Откриване
19:30 – 20:00 – Дефиле на Тракийски Царе и Амазонки с бижута уникати в антични одежди – “Магията на българската роза” и “Исторически Парк”
20:00 – 20:30 – Тракийски спектакъл – Исторически Парк
20:30 – Огнено шоу – Василена Хитова

 

2-ри юни (10:00-16:00ч) – Втори ден

10:00 10:30 – В 4-та градина: Откриване съобщаване програмата за деня
10:00 16:00 – В 3-та градина: Детски работилници
10:30 11:00 – Демонстрация за замесване на хляб с квас и билки – Ивелина Иванова
11:00 11:30 – В 4-та градина: Беседа За здраве и билки” – Светла Касабова
11:30 12:00 – В 4-та градина: Дефиле с представяне на реплики на носии
12:0012:30 – В изложбена зала: представяне на Единствена в Света изложба на над 50 вида позлатени билки “Златните билки на България”+ представяне на изложба от колекцията от стари книги “Здраве, билки и семейна здравна култура
12:30 – 13:00 – В 4-та градина: Представяне на детска книжка “Баба Мравка и лечебните билки” от Галена Върбева + детска изложба на рисунки от Национален Художествен Конкурс ”Билките оживяват чрез децата
13:00 – 13:30 ч. – В изложбена зала: Представяне “Предприемачество за всяка възраст” от Колеж по предприемачество, гр. Варна.
13:30 – 16:00 – Демонстрации и представяне от изложители

 


 

Заповядайте в “Розариум-Билкариум” на едно неповторимо събитие в чест на билките и децата!


 

Билети и преференциални цени за вход:

Еднодневен билет:

 • Деца: 10 лв  = Безплатен
 • Възрастни: 20 лв  = 10 лв
 • Пенсионери: 10 лв  = 5 лв

Двудневен билет:

 • Деца: 10 лв  = Безплатен
 • Възрастни: 40 лв  = 15 лв
 • Семеен: 40 лв  = 30 лв

Годишен билет:

 • Семеен билет: 100 лв.
 • Индивидуален билет: 50 лв.

*Всички детски работилници се заплащат допълнително.
*Всички посетители от двата фестивални дни ще участват в томбола с награди!

 


Предложения за нощувки:

1. Настаняване в Юртено селище с.Неофит Рилски
2. Настаняване в Къща за гости Имението – с.Петров дол
3. Настаняване в Хотел Провадия
4. Настаняване в къща за гости “Мечта”, с. Неофит Рилски
5. Настаняване в бутиков хотел „Ханът“

 


Докато сте в Неофит Рилски също така ще можете:

Детайли

Начало:
1 юни
Край:
2 юни
Категория за Събитие:
Уебсайт:
https://events.rosarium.bg

Организатор

Розариумът
Phone
0884 744 118
Email
rozariumbg@gmail.com
View Организатор Website

Място

Розариумът
Розариумът
Неофит Рилски, Варна 9223 България
+ Google Map
Phone
0884 744 118
View Място Website